Грижи за орхидеите преди и след цъфтеж.

Грижи за орхидеите

Орхидеите, за които са полагани добри грижи преди и след цъфтежа си, ще продължат цикъла на цъфтеж през остатъка от своя растеж. Много хора се страхуват, че техните орхидеи няма да цъфнат отново, но този страх е неоснователен, ако следват няколко основни съвета за грижи за орхидеите.

Като начало се снабдете с цвете, което е майчино, т.е вече е цъфтяло веднъж или се намира в процес на цъфтеж. Това е началото на опита Ви с орхидеите и ще гарантира по-нататъшното Ви опознаване на този вид цветя и справянето с тях.

Сега нека погледнем няколко основни правила за грижи за орхидеите преди цъфтеж:

Поливането:

Орхидеите се нуждаят от добро количество вода, но в същото време не прекалено количество. Видът орхидея определя количеството вода, което ще бъде достатъчно за правилната грижа преди цъфтежа (виж. видове орхидеи в този раздел на блога). Някои видове орхидеи не се нуждаят от много вода по време на цикъла на почивка, ето защо е нужно да познаваме конкретния вид на своето растение и да полагаме специфичните за него грижи. В противен случай рискуваме да го унищожим или в най- добрия случай да го оставим вечно зелено. А това определено не е целта ни, когато отглеждаме красивите орхидеи.

Влагата:

Ситуацията с осигуряването на влага е подобна като при поливането- всеки конкретен вид си има специфични нужди, които сме описали в статията за видовете орхидеи. Като цяло повечето видове орхидеи, които живеят в тропиците се нуждаят от въздушна влажност варираща между 40 и 70 %. Ето защо е хубаво преди да закупите своята орхидея да се запознаете с изискванията й за влага и дали бихте могли да й осигурите нужните равнища. Това е много важно за следващия й цъфтеж. Ако например  живеете в помещение, което е хладно можете , а искате да отглеждате орхидея, кояято се нуждае от много влага и топлина, можете да надхитрите природата като направите терариум на своята любимка.

Терариумът, цветната градина или цветна витрина могат да ви помогнат да контролирате температурата и влажността в необходимите граници. Температурите от 10 до 15 градуса през нощта стимулират цветообразуването, а продължителната светлина денем също е от важно значение за него. Но запомнете, че повечето видове орхидеи  не понасят добре прякото слънчево греене и силните лъчи- то може да изгори листата им.

Цветът на листата на орхидеята трябва да бъде светлозелен с оттенък към жълтата гама. Тъмнозелените листа означават липса на достаъчно светлина и оттам образуването на цветове се затруднява.

Наторяването по време за цъфтеж е желатено, на всеки две седмици с разтвор на течен тор за орхидеи. Внимавайте концентрацията на тора да не надвишава нормите, описани за конкретния препарат, защото е възможно да увредите корените на орхидеята. Също така се съобразявайте с конктерните нужди от наторяване на вида, който отглеждате.

След като сте се порадвали на красивите й багри,  орхидеята започва да губи цветовете си един по един.  Отстранявайте набръчканите и вехнещи цветове, за да осигурите на все още свежите енергия да продължат да цъфтят. В противен случай енергията на орхидеята се насочва и към вехнещите цветове, а това съкращава живота на по- новите. При правилни грижи например Фалаенопсисът може да продължи цъфтежа си два месеца.

Запомнете, че в природата всички цветя и растения имат цикъл на развитие и на покой.

Ако вашата орхидея е прекарала 2 години в един съд вече е време да я пресадите в нов. Различните видове орхидеи се нуждаят от различни съдове и почвени субстрати (виж темата видове орхидеи). В повечето случай е достаъчно да осигурите смес от дървесни кори, мъхове и по едри торфени парченца( 2:2:1). Пресаждане на по малки интервали от време не е нужно- орхидеите (повечето видове)  са епифитни растения и не се нуждаят от смяна на почва както останалите саксийни цветя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment