Отглеждане на орхидея в саксия, орхидея Фалаенопсис.

Орхидея Фалаенопсис, подобрена чрез култивиране по цвят и форма, се нарича още “Нощна пеперуда”. Новите сортове орхидеи се нагаждат лесно към променените условия и могат да се отглеждат в отоплявани, сухи помещения. Не е чудно, че Фалаенопсисът се предлага не само за ваза или букет, а преди всичко като стайно растение и печели все повече почитатели. Стъблото е късо, с четири- пет широки блестящи листа. Различните видове орхидеи цъфтят в дълги метлици от нежни бели и розови цветове, издължени във формата на устни. Орхидеята може да цъфти два пъти в годината без период на покой.

Място за Фалаенопсис- светло до полусенчесто, при стайна температура, защитено от пряка слънчева светлина. В началото на зимата можете да  пренесете орхидеята  на по-хладно място, например в спалнята, за да образува нови цветове. Все пак температурата не бива да пада под 16 градуса.

Грижи- да се поддържа равномерна влажност, защото месестите листа могат да изсъхнат. Поливайте по възможност с дъждовна или филтрирана вода и избягвайте подгизване на почвата. През лятото можете да го пръскате непряко с бедна на варовик вода със стайна температура и да го торите всяка седмица. Прецъфтелите цветове се отрязват, но след това не само се образува ново съцветие над последния възел, а и при благоприятно място на отглеждане израстват нови млади растения.

Пресаждайте само при нужда като използвате специален грубозърнест орхидеен субстрат. Корените трябва да получават достатъчно въздух.

Размоножаване- то е много трудно и е най- добре да се извършва от специалисти.

Орхидеята Фалаенопсис е много подходяща за хидрокултура. За поливане използвайте винаги мека вода.

 

Leave a comment